Cities of Glass

‘Cities of Glass’: een manifestatie en serie exposities over de synergie en kruisbestuiving tussen de Nederlandse, Boheemse en Venetiaanse glaskunst en glasblaastechnieken.

Tijdens de manifestatie, die op 24 juni 2017 van start ging, werkten gerenommeerde ontwerpers en kunstenaars samen met meesterglasblazers uit Nederland, Italië en Tsjechië. Berend Strik,  Scholten & Baijings, Zoro Feigl, Hans van Bentem en Anne Wenzel geven hun eigen invulling aan de diverse glasblaastechnieken.

De objecten die voortkwamen uit deze bijzondere samenwerking werden vanaf 8 juli 2017 in KunstFort Asperen tentoongesteld. Ook  in het Nationaal Glasmuseum waren in het kader van de glasmanifestatie drie tentoonstellingen te zien: ‘Cities of Glass – De verschillen tussen Italiaans, Tsjechisch en Nederlands glas’, ‘Bernard Heesen – Van Kleurenpracht naar Pronkbokaal’ en ‘A.D. Copier – Lino Tagliapietra, de dynamische relatie tussen ontwerper en glasblazer’.

‘Cities of Glass’ vond zijn oorsprong in ‘Glas 86’, de manifestatie in Leerdam die ruim dertig jaar geleden glaskunst onder de aandacht bracht. Hoewel er veel is veranderd, is de noodzaak om zowel kunstvorm als technieken op de kaart te zetten nog even urgent. ‘Cities of Glass’ werd georganiseerd door het Nationaal Glasmuseum, de gemeente Leerdam, Royal Leerdam Crystal, KunstFort Asperen, De Oude Horn en de Glasblazerij.

In de winkels van het Nationaal Glasmuseum Leerdam en de Glasblazerij, alsmede in de Kristalwinkel van Royal Leerdam Crystal is de publicatie ‘This is Cities of Glass’ te koop.